“Als ik start met het ontwerp voor een nieuwbouwplan, kijk ik eerst naar de locatie. Wat is het verhaal van de plek en hoe kan ik dat karakter terug laten komen in de architectuur? Soms is het ver zoeken, maar zeker niet in het geval van Abdijhof. Wat een rijke historie, vaak zelfs nog zichtbaar! Het spreekt bijna voor zich dat het klooster mij geïnspireerd heeft. Niet alleen de elementen in de architectuur, maar ook de ruimte om het gebouw heen.”
Het begint bij de opzet van de buurt
Peer bedacht kloosterhofjes, pleintjes, poorten die woningrijtjes met elkaar verbinden en spannende doorkijkjes. Precies zoals je dat ook rondom het oude klooster ziet. “De stedenbouwkundige opzet bepaalt hoe je de buurt beleeft. Er moeten plekken zijn om te verblijven en te ontmoeten en de architectuur van de woningen moet weer bij die plekken passen. Ook is het belangrijk dat een buurt herkenningspunten heeft. Dat dat doe je door woningen op zichtlocaties extra bijzonder te maken.”
Een wijk moet spreken, niet schreeuwen
Hoewel elk huis in Abdijhof iets heeft wat het bijzonder maakt, oogt Abdijhof rustig. Dat komt omdat Peer continu heeft gezocht naar evenwicht. “Een wijk moet spreken, niet schreeuwen. Het gedifferentieerde woningaanbod vormt met elkaar een mooi ensemble. De meest herkenbare referenties uit het klooster zijn de speciale topgevels, hoge kozijnen met afgeronde kanten, bijzondere metselwerkverbanden, spekbanden in witte gevelsteen en een geaccentueerde entree die een warm welkom belooft. Al deze elementen heb ik op een hedendaagse wijze verwerkt in het ontwerp, waardoor deze wijk ook over tientallen jaren nog mooi is en de kwaliteit uitstraalt die we nu voor ogen hebben.”
Blikvangers
Net als in de eerste fase van Abdijhof hebben ook hier de woningen die op een prominente plek liggen, een opvallend element. Hierdoor zijn er geen saaie, blinde gevels, maar is Abijdhof vanaf alle kanten even mooi. Peer: “Een aantal woningen heeft een voordeur in de zijgevel, een halfrond kloosterraam, een ‘torentje’ of een betonnen element dat een kloostergerelateerde afbeelding laat zien.”
“Nu is Abdijfhof nog ons ‘kindje’, straks is het een buurt van de bewoners. Natuurlijk kom ik over een paar jaar terug. Dan hoop ik blije mensen te zien in een mooie buurt waar groen en architectuur elkaar versterken.”