Abdijhof | Het karakter van toen en het comfort van nu

Koen Janssen is projectontwikkelaar bij Heijmans. Vanaf 2017 is hij bij de plannen van Abdijhof betrokken en dus is hij de aangewezen persoon om alles te vertellen over de visie en ambitie achter de ontwikkeling. Koen steekt enthousiast van wal.

“De eerste fase is succesvol verkocht en in aanbouw. Het is zo leuk om te zien dat wat we voor ogen hadden, nu realiteit wordt. Door de prettige samenwerking met de gemeente Tilburg en architect Peer Wolkers van Omni Architecten hebben we het plan tot een hoger niveau kunnen tillen. De huizen refereren in architectuur naar de geschiedenis van de plek en zijn qua techniek en comfort helemaal van nu. Daar ben ik het meest trots op en ik hoor ook van de kopers dat ze deze combinatie waarderen.”

Voor elk wat wils

Voor fase 2 lag er al een stedenbouwkundig plan. De daarin geformuleerde uitgangspunten combineerden we met onze ambities en zo geven wij plannen vorm. Van Abdijhof wilden we een buurt maken met een eigen identiteit waar veel verschillende mensen een fijn thuis vinden. Koen legt uit hoe het woningaanbod daarop is afgestemd. “Er zijn rijwoningen aan een groen plein, een statig vrijstaand huis, schitterende parkwoningen met uitzicht op het klooster, tweekappers met volwassen bomen in de tuin én comfortwoningen met bad- en slaapkamer op de begane grond. Dus of je nu met z’n tweetjes bent, een gezin hebt, jong of oud(er) bent, je kunt slagen in Abdijhof.”

Klaar voor de toekomst

Opvallend is dat er standaard geen zonnepanelen op het dak zitten en dat de woningen toch super duurzaam zijn! “Dat komt door de uitstekende isolatie van de woningen in combinatie met de techniek”, legt Koen uit. “De woningen worden uitgerust met een warmtepomp met bodembron en een gebalanceerd ventilatiesysteem met warmte-terug-winning. Mensen kunnen er zelf voor kiezen om zonnepanelen te plaatsen, waardoor het huis nog duurzamer wordt. Wij hebben hiervoor alle voorzieningen getroffen. Daarmee is dit huis voor én na oplevering gemakkelijk te upgraden. Abdijhof is klaar voor de toekomst.”

Groene keuzes

“Heijmans legt de volledige openbare ruimte aan. Elke buurt heeft een plein of parkje met ruimte om te spelen en ontmoeten. De voortuinen krijgen groene hagen en waar mogelijk zijn bestaande bomen gehandhaafd. De tweekappers langs de Habijtstraat hebben allemaal volwassen bomen achter in de tuin. Hoe bijzonder is dat in combinatie met een nieuwbouwhuis! Ook dachten we aan de fauna van deze bijzondere locatie. We hebben in de gevels van de eerste fase nestkasten laten maken.”

Koen sluit af met een toekomstdroom. “Ik kijk ernaar uit om straks door Abdijhof rond te lopen en te zien hoe mensen van hun nieuwe thuis genieten, hoe kinderen op straat spelen met nieuwe vriendjes en hoe buren ontspannen een praatje met elkaar maken op het plein of bij de oprit.”