Abdijpoort | Alsof het nooit anders is geweest

Sietse Visser van architectenbureau Visser en Bouwman zette zijn handtekening onder het ontwerp van Abdijpoort. Een mooie en zeker ook uitdagende opgave, want Abdijpoort moest qua architectuurstijl en grootte aansluiten bij de oude abdij én de naastgelegen nieuwbouwwoningen.

“We hebben nadrukkelijk gezocht naar een ontwerp met een dorpse uitstraling. Daarin lag ook gelijk de uitdaging, want Abdijpoort heeft een aardig formaat. We moesten dus iets bedenken, waardoor het grootse geheel een kleinschalig karakter zou krijgen. Verder was het belangrijk dat het gebouw qua architectuur en grootte passend zou zijn bij de omliggende bebouwing en de oude abdij.”

Zo creëren we een dorpse uitstraling

“We hebben Abdijpoort optisch verdeeld in drie bouwdelen. De gebouwdelen onderscheiden zich door hun hoogte en verschillende steenkleuren. Twee van de drie gebouwdelen staan op een  souterrain, waardoor de eerste woonverdieping (de bel-etage) zo’n 1,5 meter boven de straat ligt. Dat draagt bij aan de privacy in de appartementen. Deze appartementen hebben verdiepingshoge ramen. Dit geeft niet alleen een chique uitstraling, het staat ook garant voor een mooie lichtinval en vrijer zicht.”

Klassiek chic door gebruik traditionele materialen

Vanzelfsprekend is het beeldkwaliteitsplan voor Koningsoord gemaakt met de oude abdij als leidraad en dit was dan ook gelijk de inspiratiebron voor Sietse. “De entree van Abdijpoort maakt een knipoog naar de entree van de abdij. Verder heb ik gekozen voor authentieke materialen, zoals traditioneel metselwerk, keramische pannen, zinken goten en houten kozijnen. Deze geven Abdijpoort een klassieke en chique uitstraling. De plint is geaccentueerd met een donkere steen, er is een duidelijk middendeel met riante appartementen en onder het licht hellend dak met speelse dakkapellen gaan schitterende penthouses schuil.

Trots

“Ik ben blij met het ontwerp dat er nu ligt. Abdijpoort heeft een statige, luxe uitstraling en past toch in de dorpse setting van Koningsoord. Wie straks langsloopt, zal het gevoel hebben dat het gebouw er altijd heeft gestaan. En daarmee leveren wij een kwalitatief hoogwaardige en duurzame  bijdrage aan de gebouwde omgeving waarin de mens centraal staat”, aldus Sietse.