Abdijzicht: Typisch Koningsoord,
maar wel met een eigen karakter

Al eerder maakte Peer Wolkers van Omni Architecten een prachtig ontwerp voor Koningsoord. Dat hij nu ook de laatste buurt vorm mag geven, stemt hem blij. Vooral omdat Abdijzicht unieke kwaliteiten heeft, nog vóór er gebouwd is. Peer staat bekend om het enthousiasme waarmee hij over zijn vak praat, dat wordt gelijk weer duidelijk als hij begint te vertellen.

“In Abdijzicht staat een historische kapel. Daarbij heeft deze buurt een bijzondere vorm en grenst de zuidkant aan een laan met oude platanen. Dat maakt deze buurt speciaal én aantrekkelijk. Door de nieuwbouwwoningen een relatie te laten aangaan met de plek waar ze straks staan én de rijkheid aan woningtypen is geen straatje of plein hetzelfde.”

 

Passend bij de plek

Abdijzicht heeft een exclusief woningaanbod met vrijstaande villa’s, een variatie van luxe tweekappers én comfortwoningen. Peer legt uit hoe de wijk is opgebouwd. “De comfortwoningen liggen aan een groenzone en het groene plein met de kapel. De intieme sfeer van de plek wordt benadrukt door de woningen te ontwerpen met één laag en een schuine kap. Hoe meer je de randen van de buurt opzoekt, hoe statiger en robuuster de huizen eruitzien. Nergens zijn er zogenaamde ‘blinde’ gevels. Als er zicht is op de zijkant van het huis is er altijd een raam of bijzonder element.”

 

“Natuurlijk kom ik over een paar jaar terug. Ik kijk ernaar uit om de wijk te zien stralen en bovenal bewoners te ontmoeten die blij zijn met hun nieuwe thuis.”

Typisch Koningsoord

“Omdat de architectuur de kwaliteiten van de plek nooit mag ‘overschreeuwen’, heb ik bewust gekozen voor een ingetogen en rustige stijl met een aantal unieke én typisch Koningsoordse elementen.”

In Koningsoord heeft elke buurt zijn eigen karakter, maar de wijk is als totaal herkenbaar door een aantal terugkomende elementen. Peer legt uit hoe dat zit. “Ook in Abdijzicht is op zichtlocaties een element in de gevel verwerkt met een afbeelding die refereert aan het kloosterverleden. De elementen worden door middel van een metselwerkkader geaccentueerd. De typisch zinken goten en hemelwaterafvoer zie je hier terug en natuurlijk zijn de daken in Abdijzicht ook antracietkleurig.”

 

Het onderscheidende karakter van Abdijzicht

“Kenmerkend voor Abdijzicht zijn de verticale witte kaders die van een gladde steen zijn gemaakt. Dit accent contrasteert mooi met handvormsteen die je in de rest van Koningsoord tegenkomt. De warmgrijze steenkleur van de comfortwoningen en de statige tweekapper op de zichtlijn van de groenzone is uniek. Nog niet eerder werd deze kleur in Koningsoord toegepast. Zo geven we Abdijzicht een onderscheidend karakter binnen het samenhangende geheel van de wijk.”

 

Het een-tweetje tussen de architect en de ecoloog

Dit is voor Peer aanleiding om een sprongetje te maken van architectuur naar ecologie. Of liever gezegd naar de combinatie ervan. “Heijmans wilde deze laatste buurt natuurinclusief ontwerpen, dus komen er in de gevels neststenen voor gierzwaluwen en Bee Bricks. De ecoloog van Heijmans onderzocht wat fijne plekken zijn om te nestelen en schuilen. Vervolgens ben ik samen met hem aan tafel gaan zitten om te kijken hoe we dat optisch mooi kunnen verwerken. Geweldig vond ik dat; als groot vogelliefhebber architectuur en natuur combineren is toch wel het summum.”