Abdijzicht: waar het beste van twee werelden samenkomt

Op een mooie dag spreken we af met ontwikkelaars Maxim Neijenhuijs en Koen Janssen. Want als je bijna klaar bent met de ontwikkeling van zo’n bijzonder gebied, is het wel heel erg leuk om al pratend een rondje te lopen.

We ontmoeten elkaar bij de historische kapel die straks deel uitmaakt van Abdijzicht. De kapel is gerenoveerd en staat er prachtig bij, nu nog midden in wat hoger gras. “Straks pronkt de kapel in een mooi aangelegd parkje. Bewoners van de comfortwoningen zitten op de eerste rang. Aan het groen met de kapel én met alle voorzieningen van winkelcentrum Koningsoord op een minuut loopafstand. Ik zou het wel weten als ik toe was aan alles gelijkvloers”, vertelt Maxim enthousiast.

“Dit is bij uitstek de plek waar je tot in de lengte van dagen zelfstandig kunt blijven wonen, ook als je ouder bent of minder goed ter been. Het groen voor de deur zorgt dat je makkelijk contacten legt en kleinkinderen spelen hier veilig buiten.” Koen vult aan: “Aantrekkelijk aan deze comfortwoningen is dat het ook mogelijk is om de slaapkamer aan de voorzijde te maken, zodat je de woonkamer en keuken over de volle breedte van je huis én tuin hebt.”

https://abdijzicht.nl/app/uploads/2021/07/Koningsoord-Abdijzicht-Stock-Fotografie-HR_18-scaled-e1627478968187.jpg

Hier komt onze visie tot uiting

Van de kapel lopen we een rondje via de laan met volwassen platanen naar de Pandgang. De favoriete plek van Koen. “Hier tussen de volwassen bomen vinden historie en nieuwbouw elkaar. Het prachtig opgeknapte klooster aan de ene kant en de nieuwbouw van Abdijhof aan de andere kant. Wat je hier ziet, is wat we voor ogen hadden toen we deze ontwikkelingen startten.”

Wel nieuw, maar geen nieuwbouwwijkgevoel

Terwijl we door het winkelcentrum weer terugwandelen naar de plek waar Abdijzicht komt, praten we gezellig verder. Over duurzaamheid, de nieuwe BENG-norm, zonnepanelen in het dak, warmtepompen die ook zorgen voor koeling én over het feit dat dit de laatste buurt is die ontwikkeld wordt. “Wie hier koopt, woont vanaf dag 1 in een wijk die helemaal af is en waar de voorzieningen al zijn. Bijzonder toch! We verwachten dat de buurt erg in de smaak zal vallen door de ideale ligging en het feit dat elk huis een ruime tuin heeft. En dat is precies waar vraag naar is, begrijpen we uit de markt.”

Dit is mijn favoriet

“Kijk”, zegt Maxim, terwijl hij naar een stuk grasland wijst. Daar komt ongeveer de tweekapper op bouwnummer 51 en 52. Die vind ik zo mooi. Want vanuit je huis en voortuin kijk je via de groenzone zo door de winkelstraat naar de voormalige abdij. Aan dit zicht dankt deze buurt haar naam. Eigenlijk een beetje wat Koen ook al zei, dit is een plek waar alles samenvalt. Ook de steile kap, warmgrijze steen en het statige karakter van de huizen spreken me erg aan.”

Kers op de taart?

“Dat klinkt allemaal goed. Is deze laatste buurt in Koningsoord wat jullie betreft dan de kers op de taart?” vragen we voor we afscheid nemen. De mannen denken even na en antwoorden daarna stellig. “We vinden de buurt geweldig, maar zouden de andere buurten tekortdoen als we deze tot ‘de mooiste’ bestempelen. Elke buurt heeft zijn unieke identiteit en kwaliteit en gaat op zijn eigen manier een relatie aan met de historie van de plek. Juist dat is de kracht van Koningsoord!”