Zustertuinen | De binnentuin als verlengstuk van je leefomgeving

Jos van den Hurk is projectleider en senior ontwerper bij Studio Redd. Samen met zijn collega Teun van Boekel maakte hij het ontwerp voor de binnentuin van Zustertuinen. Na het zien van de woningontwerpen en de situatietekening besloten de heren te starten met een bezoek aan Koningsoord.

“Je moet op deze plek zijn geweest”, vindt Jos. “Koningsoord ademt een heel bijzondere sfeer en dat willen we terug laten komen in de binnentuin. Dus namen we elk aspect van de wijk goed in ons op om vervolgens een ontwerp te maken dat qua gevoel, materialen en beplanting mooi aansluit.”

Ontmoetingsplein voor bewoners

“Na ons locatiebezoek hebben we gekeken naar de manier waarop de binnentuin straks gebruikt gaat worden. We zagen voor ons hoe bewoners thuiskomen. Ze parkeren hun auto op de privé parkeerplaats of zetten de fiets in de berging. Via de gezamenlijke tuin lopen ze veilig naar huis. De ontwikkelaar maakt ook drie bezoekersparkeerplaatsen met aansluitend een berging voor gezamenlijk gebruik én een tuinhuis. Het tuinhuis is een superleuke plek om buren te zien en spreken. Het was voor ons dan ook heel logisch om voor het tuinhuis een ontmoetingsplein te maken.”